• Charlotte Bossens

Van klassiek kapsalon naar duurzaam verwensalon


Al sinds mijn kindertijd was ik creatief bezig met schoonheid. Ondanks mijn niet zo goede gezondheid, koos ik toch voor een van de meest creatieve richtingen: kapper en schoonheidsspecialiste. De geur in de klaslokalen van mijn kappersopleiding, deed me denken aan mijn kindertijd toen de geur van het kapsalon mij vervulde met spanning. Die geur betekende dat mijn haren geknipt zouden worden in het voor die tijd zo typische jommekeskapsel. Tijdens mijn studies leerde ik de verschillende elementen van die intrigerende geur onderscheiden: vers gedroogde haren, haarlak, ammoniak en koffie met een chocolaatje. Het effect van deze indringende geur op mijn gezondheid kende ik toen nog niet. En nog minder wist ik hoe mijn toekomstige klanten de geur van mijn eigen kapsalon zouden ervaren.

Mijn carrière startte ik als kapster aan huis. Dit combineerde ik met werk voor film en tv. Zoals voor elke startende ondernemer was het in het begin wat behelpen: zo toverde ik mijn oude slaapkamer om tot een ‘klassiek’ kapsalon, zoals ik dat had leren kennen in mijn schooltijd. Natuurproducten of een andere manier van werken kwamen toen niet aan bod. Glossy tijdschriften maakten plaats voor bussen haarlak en al gauw vulde de ruimte zich met de zo bekende geur van ammoniak vermengd met koffie met een lekker stukje chocolade.

Tot mijn gezondheidsproblemen en overgevoeligheden weer opdoken. Een duidelijk signaal om te kiezen voor een andere koers om mijn beroep te kunnen blijven uitoefenen.

Maar waar beginnen? Wat waren de mogelijkheden en de alternatieven? Welke impact had dit op mijn klanten en natuurlijk ook op mijn kapsalon?

Tijdens een lange zoektocht op internet en beurzen, via collega’s in binnen- en buitenland (tot zelfs in Amerika) verzamelde ik meer en meer informatie. Het werd me duidelijk dat het mogelijk was mijn job te blijven uitoefenen en me terug goed in mijn vel te voelen. Langzaam rijpte mijn nieuwe concept: ik zou Maison Couleur van een klassiek kapsalon omtoveren in een duurzaam en ecologisch verwensalon, waar de balans tussen mens en natuur altijd centraal staat. Ik had een kast vol staaltjes en een agenda die vol stond met afspraken met collega’s die werken met alternatieve therapieën en behandelingen. Hierdoor dreigde ik de rode draad in heel mijn verhaal te verliezen. Gelukkig kruiste precies op dat moment een Opmerkelijke dame mijn pad. Zij gaf mij het water om mijn zaadje verder te doen groeien.

Mijn concept werd natuurlijk niet overal met evenveel enthousiast onthaald. Collega’s haalden de wenkbrauwen op toen ik vertelde dat ik met planten kleurde. De kappersbond kon mij niet verder helpen met de vraag: hoe maak ik mijn kapsalon zo duurzaam mogelijk? En een collega make-up artieste maakte zelfs de opmerking: als je make-up tafel niet vol staat met grote bekende merken zal je geen klanten aantrekken, hoe ‘’slecht’’ die producten ook mogen zijn voor de huid, het spreekt gewoon niet aan.

Ik liet me niet doen, maar beet me er nog meer in vast. Ik was vastberaden om oplossingen te zoeken en vinden voor mijn problemen. Zelfs als die oplossingen nog uitgevonden moesten worden. Ik volgde opleidingen rond duurzaam ondernemen buiten de schoonheidsbranche. Tussen grote bedrijven als jonge onderneemster leren hoe je een steentje kan bijdragen aan een beter milieu en een betere wereld, vroeg veel lef en ook een dosis doorzettingsvermogen, maar ik bloeide als persoon helemaal open.

  • “Ik voegde wat Goature aan mijn concept toe en al snel werd de alternatieve geitenwollen sok stempel omgetoverd tot iets sexy, iets vernieuwend en moderns” dat de klanten warm maakte om mee in mijn verhaal te stappen.”

Ik kreeg een nieuwe en eigen kijk op ondernemen. Die gaf mij, ook door de vanzelfsprekendheid ervan, nog meer de kracht om volledig achter mijn concept te staan. Intussen is Maison Couleur, een verwensalon voor haar, huid en make-up met een bewust en groen randje, geboren. Ik legde een hele weg af, en die was de moeite meer dan waard. Met mijn blog wil ik mensen inspireren om hun gezondheid en hun werk bewust te bekijken. Misschien help ik hen zo een nieuw pad in te slaan. Meer informatie over duurzaam ondernemen? Be the change you want to see in the world – Deepack Chokra

#Duurzaamondernemen #OverCharlotte

166 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven